Управляващи и опозиция спориха в парламентарната комисия по околна среда и водите заради предложението на

...
Управляващи и опозиция спориха в парламентарната комисия по околна среда и водите заради предложението на
Коментари Харесай

Рано тази сутрин депутатите отново се скараха за прехвърлянето на НИМХ

Управляващи и опозиция спориха в парламентарната комисия по околна среда и водите заради предлагането на Министерския съвет за прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На изключително съвещание от 08:30 ч. през днешния ден депутатите се събраха, с цел да обсъдят промените в Закона за водите на второ четене. Управляващите оферират точно през промените на този закон да бъде написано преместването на Национален институт по метеорология и хидрология.

Депутатите Младен Шишков и Николай Нанков от ГЕРБ-СДС възразиха, че не схващат за какво смяната се постанова през този закон, съобщи DarikNews. Те показаха неодобрение, че не им е било предоставено документално съответното предложение. За това желаеха и спиране на съвещанието. Въпреки че им беше раздадено съответното копие, от опозицията настояха, че би трябвало да преразгледат и обсъдят предлагането в групата си.

" Поради изключителния темперамент на съвещанието, не мога да дам отмора. Спазвайте дисциплинираност, дано се почитаме ", моли ръководителят на комисията Манол Генов (БСП). Той увери, че няма нищо в несъгласие на правилника.

Николай Нанков репликира, че " още веднъж слагаме каруцата пред коня ". Той настоя, че въпросът с Национален институт по метеорология и хидрология няма общо със Закона за водите. " Не разясняваме целесъобразността на смяната, само че методът, по който се предлага ", съобщи Младен Шишков. Той уточни, че се основава усещане за користна цел.

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който участва на съвещанието, изясни че статутът на Национален институт по метеорология и хидрология е организиран посредством Закона за водите, следователно, по думите му и на второто четене на измененията следва да се одобри прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология към Министерство на околната среда и водите. От опозицията обърнаха внимание, че има негативно мнение на самия институт за идната смяна. Преди седмица по време на парламентарния надзор министърът увери, че ще постави старания за възстановяване работата на Национален институт по метеорология и хидрология и ще оказва всякакво подпомагане на работещите в института.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР